Je persoonlijkheid

In mijn blog van gisteren had ik het over Trump en over de massa's die hem kennelijk in zijn ogen belagen. Wat wij daarvan zien, is een man die z’n krachten op een overtrokken manier inzet. Daarmee verdedigt hij zich tegen die vermeende aanvallen.

Het werkt bij jou en bij mij niet anders. Zodra je voelt dat iemand op je uit is, schakel je naar je verdedigingsmodus. Dat doe je door jouw eigen krachten op te poken. In mijn boek beschrijf ik dat als ‘turbo-gedrag’.

Het leuke is dat precies op dat soort momenten jouw persoonlijkheid het best waarneembaar is. Althans, als je weet hoe je moet kijken. Vandaag licht ik een tipje van die sluier. Ik laat je zien hoe je kunt beginnen om je persoonlijkheid in kaart te brengen. Wat je daaraan hebt? Je zult verrast zijn door het resultaat. Je zult namelijk zien dat je beter in elkaar zit dan wat je er in jaren van bent gaan maken. Dat vergroot je zelfvertrouwen. En dat weer neemt je te snelle neiging weg om je aangevallen te voelen. Ik kan je zeggen: dat leeft een stuk prettiger.

De start van deze exercitie is niet moeilijk. Velen vinden het leuk om te doen. Het is de bedoeling dat je op een velletje papier twee kolommen tekent. In de linker kolom schrijf je alles op wat je positief vindt aan jezelf. En in de rechter noteer je al je negatieve kenmerken. Neem er even de tijd voor. Leg het tussentijds weg als je niets meer kunt bedenken. Vaak komt er later nog weer iets naar boven. Dan zet je dat erbij.

Tegen de tijd dat je klaar bent, komt m’n boek uit. Daarin zie je hoe je met deze gegevens heel concreet je persoonlijkheid in kaart kunt brengen. En hoe je dat in je voordeel kan omzetten.


In mijn blog van morgen ga ik het over je autonomie hebben. Dan gaat het over 'landjepik', en over grensbewaking.

foto: www.freepik.com


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Je persoonlijkheid

1

Losgeslagen

M'n boek is uit!

Niet dringen

Test: is dit een boek voor jou?